nov 282011
 
Patent-Motorwagen Nummer 1

Patent-Motorwagen Nummer 1:

Egyhengeres, négyütemű, 954 köbcentis, „sonkás” főtengellyel, elektromos gyújtással, vízhűtéssel. 400-as percenkénti fordulaton 0,55 kW-ot adott le. A motor súlya 95,3, az autóé 265 kilogramm volt.

Érdekességei:
– nyitott főtengely
– a szívásért felelős csúszószelepet tolórúd mozgatta
– a kipufogó tányérszelepét vezérlőtárcsa, szelephimba és tolórúd nyitotta
– csepegtető olajozás

Benz a nagy lendkereket vízszintesen erősítette a karosszériához, mert félt, hogy a függőleges giroszkóp hatás negatívan befolyásolja az autó stabilitását.
A szükséges levegő-üzemanyag keveréket elpárologtató karburátor segítségével állította elő, amit maga fejlesztett ki. 4,5 liter ment bele, ez volt az üzemanyagtartály is. Persze semmire nem volt elegendő, mert a fogyasztás nagyjából 10 liter volt 100 kilométerenként.
A levegő-benzin arányát egy tolattyús szelep szabályozta, ennek állásától függött a leadott teljesítmény, attól függően, hogy mennyire zárta el a szívócsatornát. A szelep szabályozókarját könnyedén el lehetett érni a vezetőülésből. A motort a lendkerék megforgatásával lehetett beindítani.
A gyújtást szintén Karl dolgozta ki, méghozzá Ruhmkorff gyújtótekercsét felhasználva. Ezzel transzformálta fel az áramot, amiből az általa készített gyertyák „húztak” ívet.
A porlasztáshoz hasonlóan a hűtés is a párologtatáson alapult. Menet közben állandóan víz csöpögött a motorra, ami aztán szabadon elpárologhatott, elvonva a motor hőjét. Emiatt állandó víz utánpótlásra volt szükség.

Az autó vázát vascsövekből hegesztették össze. Mivel akkor még nem volt ismert a függőcsapszeges kormányzás (1893-ban maga Benz találta fel), Benz csak egy első kereket használt. Ez rugózatlan volt, elfordítását fogasléc és állítókar tette lehetővé.
A gumik is Benz munkáját dicsérik, csupán a felniket vásárolta. A hajtás két lánc illetve előtéttengely közreműködésével jutott a merev hátsó tengelyre, ami elliptikus rugók közbeiktatásával kapcsolódott a vázhoz.
Összességében kijelenthetjük, hogy Benz járműve stabil volt és rendkívül korszerű.

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.